#Από την κορφή ως τα νύχια

#7 – Sarvangasana

Σήμερα θα δούμε μια θέση της yoga που λέγεται Sarvangasana, και είναι η ¨βασίλισσα” της Yoga, η μητέρα όλων των θέσεων.

Αυτή η θέση είναι για άτομα που έχουν κάνει αρκετή εξάσκηση και έχουν και κάποιον δάσκαλο να τους καθοδηγεί.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτής τη θέσης, ανάλογα με την μεπειρία του μαθητή, τις ανατομικές του δυνατότητες και τη προσέγγιση του μαθήματος.

Η συχνή εξάσκηση της Sarvangasana και των παραλλαγών της δυναμώνει τους μυς της πλάτης και του αυχένα δουλεύοντας συγχρόνως τη σταθερότητα του σώματος και την υπομονή.

Σαν “μητέρα” η Sarvangasana αγωνίζεται για την αρμονία και την ευτυχία μέσα στο “σπίτι¨. Το σπίτι στην προκειμένη περίπτωση είναι το σώμα μας και όλα του τα συστήματα.

Πολλές θέσεις της yoga έχουν ένα πολύ άμεσο θετικό αντίκτυπο στους αδένες του σώματός μας. Η Sarvangasana υπέρ του θυρεοειδή και του παραθυροειδή αδένα που βρίσκονται στη περιοχή του λαιμού.

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησής της, φρέσκο υγιές αίμα κυκλοφορεί στη περιοχή του λαιμού και του στήθους, και άτομα που μπορεί να υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, ταχυκαρδία, δύσπνοια και χρόνιο βήχα ανακουφίζονται και τελικά θεραπεύονται.  Το νευρικό μας σύστημα μαλακώνει και ο αυτοέλεγχός μας ενεργοποιείται με αποτέλεσμα αυτή η θέση να είναι πολύ ευεργετική και για χρόνιους πονοκεφάλους, υπέρταση, εκρήξεις θυμού, νευρικούς κλονισμούς και αϋπνία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι η συχνή εξάσκηση της Sarvangasana μας κάνει να νιώθουμε ζωντάνια, δύναμη, χαρά και αυτοπεποίθηση. Όταν το μυαλό κατεβάσει ταχύτητα και τελικά σωπάσει βιώνουμε μια κατάσταση ευφορίας και μέσα σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε στο κέντρο μας, δηλαδή στον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Στη Sarvangasana το μυαλό, το σώμα και η ψυχή είναι ένα.

Newsletter

Instagram Feed

Follow Lia

"Η yoga δεν αλλάζει απλώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κάποιος τα πράγματα, αλλά μεταμορφώνει αυτόν που τα βλέπει."
- BKS Iyengar