#Από την κορφή ως τα νύχια

#9 – Padmasana & Baddhakonasana

Σήμερα θα δούμε δύο καθιστές θέσεις της Yoga, την Padmasana και την Paddhakonasana.

Οι καθιστές θέσεις ηρεμούν το μυαλό και στρέφουν τις αισθήσεις μας προς τα μέσα. Αυτές οι θέσεις είναι η βάση για τον διαλογισμό.

Η Paddhakonasana είναι γνωστή και ως η “θέση του τσαγκάρη”. Στην Ινδία θα δείτε ακόμη τσαγκάρηδες καθισμένους σε αυτή τη θέση με τα παπούτσια ανάμεσα στα πόδια τους.

Η Padmasana είναι η “θέση του λωτού”, μια από τις πιο σημαντικές και χρήσιμες θέσεις στη Yoga. Είναι η θέση του διαλογισμού και πολύ συχνά ο Βούδας απεικονίζεται σε αυτή τη θέση.

Το σταύρωμα των ποδιών και η όρθια θέση της πλάτης κρατάνε το μυαλό συγκεντρωμένο και σε εγρήγορση. Στην εξάσκηση των καθιστών θέσεων δουλεύουμε τα ισχία, τα γόνατα και τους αστραγάλους και σε βάθος χρόνου αποκτούν εξαιρετική ελαστικότητα.

Οι καθιστές θέσεις δυναμώνουν την πλάτη και την σπονδυλική στήλη και ετοιμάζουν το σώμα να καθίσει για την Pranayama, το αναπνευστικό κομμάτι της Yoga.

Στο βιβλίο “Light on Yoga” του B.K.S Iyengar λέει ότι για να κερδίσει ένας στρατηγός μια μάχη ερευνά το πεδίο μάχης και τον εχθρό του και οργανώνει αντεπίθεση. Με τον ίδιο τρόπο ένας yogi ή μια yogin έχει σχέδιο της κατάκτησης του εαυτού που είναι και ο απώτερος σκοπός της εξάσκησης της Yoga.

Newsletter

Instagram Feed

Follow Lia

"Η yoga δεν αλλάζει απλώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κάποιος τα πράγματα, αλλά μεταμορφώνει αυτόν που τα βλέπει."
- BKS Iyengar